3 maal op en af
Nu zullen we ingaan op verschillende testen om te zien hoe je uithoudingsvermogen is. We noemen nu vast de namen van die testen: Cooper-test en Shuttle-Run-test.
Testje
Hier volgt een klein testje dat je zelf kunt doen:
Ren maar eens 3 maal achter elkaar de trap in huis op en af (van begane grond naar eerste verdieping).
Als je hierna direct weer een inspanning kunt leveren, je hijgt nauwelijks, dan heb je een hele goede conditie.
Maar als je hierna naar adem snakt en echt moet rusten... tja, dan is je conditie niet zo goed... En dan zijn er natuurlijk nog allerlei tussenvormen.
<<<
Cooper
Het algemene uithoudingsvermogen is het vermogen om een lichamelijke prestatie vol te houden. Het is in zekere zin een spiegel van je hart-longensysteem. Als dat systeem goed is, kun je ook een bepaalde inspanning goed volhouden.
Methode 1: Cooper-test: 12 minuten-loop
Deze test wordt over de hele wereld gebruikt en staat ook bekend onder de naam Cooper-test.
Je moet in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand afleggen.
Methode 2: shuttle-run-test
Bij deze test moet je steeds sneller lopen...
<<<
In de tabel zien we de waarden voor de Cooper-test voor zowel jongens als meisjes. Stel dat je op school of ergens anders de Cooper-test doet, dan vind je een bepaalde afstand die je dus in die 12 minuten hebt afgelegd.
De gemiddelde waarde in de tabel is natuurlijk de waarde waarmee je jouw uitkomst kunt vergelijken. Is jouw uitkomst hoger dan die gemiddelde waarde dan ben je dus beter dan gemiddeld. Valt de waarde eronder dan ben je op dit punt minder dan gemiddeld.
Misschien wil je je wel op dit punt verbeteren? Dat komt op deze site ook aan de orde.
<<<
Cooper-test
Hier nog een aardige video die de test illustreert, Tegenwoordig kun je met je mobile een app installeren die je direct verteld hoeveel meter je hebt geloopt. Het gebruik van zo'n app is wel zo handig.
Een voorbeeld van zo'n app is Sportstracker
<<<
pijn in de zij...
De opdracht luidt "kom zo ver mogelijk". Dat lijkt eenvoudig maar is het niet. Sommige mensen lopen in het begin veel te snel en moeten die overmoed later bekopen. Dat kwam in de video ook aan de orden. Je krijgt bijvoorbeeld pijn in de zij (zie foto). Andere lopen in het begin juist veel te langzaam. Als de tijd bijna voorbij is, trekken ze nog een forse eindsprint om toch nog een goed resultaat te scoren.
Ook zal duidelijk zijn dat iemands instelling van belang is. Iemand die bereid is om "tot de bodem te gaan", komt verder dan iemand die denkt "voorzichtig aan!".
Dan is er nog een bezwaar dat vooral voor oudere mensen telt. Als je lange tijd niets aan sport hebt gedaan, is het eigenlijk gevaarlijk om zo lang "maximaal" te presteren.
<<<
Bij de Shuttle-run-test wordt heen en weer gerend over een afstand van 20 meter.
De snelheid wordt voorgeschreven aan de hand van pieptoontjes. De tijd tussen de toontjes wordt steeds korter. Naarmate je het langer volhoudt, scoor je hoger.
Bij de Shuttle-run-test gaan we uit van een vaste afstand van 20 meter. Als een "schietspoel" (shuttle) rennen we die afstand op en neer, waarbij we het keerpunt moeten bereiken als een pieptoontje van een van te voren opgenomen bandje klinkt.
De tijd tussen de pieptoontjes wordt steeds korter en we moeten dus steeds sneller lopen. Als je gedurende twee achtereenvolgende keren het keerpunt niet op tijd haalt, is de test voor jou afgelopen. Je prestatie ligt dan meteen vast.
Deze test geeft ook een goede schatting van je uithoudingsvermogen.
<<<
shuttle-run-test
Hier nog een video over de shuttle-run-test.
Hieronder zie je de waarden waarmee je jouw uitkomst kunt vergelijken.
<<<
waarden shuttle-run-test
Hier zie je de waarden die voor de shuttle run gelden. Dus als je deze test gedaan hebt, kun je nu je resultaat met de waarden in de tabel vergelijken.
<<<
Made with
WYSIWYG HTML Editor